Zit er nog alcohol in eten wanneer je met alcohol kookt?

wine
photo by diane.finlayson

Alcohol verdampt alleen gedeeltelijk tijdens het koken, het gerecht moet dan wel het een kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentages hangt ook af van de manier van koken. Ook geldt: hoe meer alcohol je in het gerecht doet, hoe meer alcohol er achter blijft.

Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol:
Even laten koken: 15%
Flamberen: 25%
15 minuten laten pruttelen: 60%
1 uur of langer laten koken: 75%.

In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter. Bovendien verdampt sterke drank niet sneller dan bier of wijn. Dus wanneer je geen alcohol in het gerecht vind kun je bijvoorbeeld voor alcoholvrije wijn of bier kiezen. Of je vervangt
witte wijn door: druiven- of appelsap, eventueel met een scheutje (cider)azijn om de zoete smaak uit te balanceren
rode wijn door: bessen- of rode druivensap, eventueel met een scheutje balsamico- of frambozenazijn
bierdoor: kies voor rundvlees-, groenten of kippenbouillon, afhankelijk van het type gerecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s