B van broccoli

Al van buiten kun je duidelijk zien dat broccoli en bloemkool tot dezelfde familie behoren. Het verschil lijkt vooral in de kleur te zitten: meestal is broccoli groen, maar er bestaan ook paarse, gele en witte soorten.

Broccoli is het hele jaar bij supermarkten en groetenboer verkrijgbaar en meestal niet duur. Bewaar broccoli in de koelkast en gebruik hem binnen 2-5 dagen. Maak broccoli schoon door de stengel, blaadjes en roosjes goed af te spoelen. Schil eventueel de ondereinden van de stengels.

Snijd voor het invriezen iets van de houtige steel af. Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stelen in stukken van 4 cm. Blancheer de broccoli alvorens in te vriezen gedurende 3 min. Ingevroren is broccoli 12 maanden houdbaar.

Oorspronkelijk komt de groente uit Azië en was vooral in Italië bekend. In de 16e eeuw kwam het via Frankrijk ook naar Engeland. In de 18e eeuw werd hij voor het eerst naar de VS geïmporteerd. In Europa wordt hij voornamelijk rond de Middellandse Zee verbouwd, nog steeds vooral in Italië(regio bij Venetië).

Voor het geval het nog niet duidelijk is: Broccoli is niet alleen ontzettend lekker maar ook verschrikkelijk gezond. De groente bevat veel mineraalstoffen en vitaminen. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat broccoli een van de meest gezonde groenten is die je kunt eten.

Broccoli bevat ook flavonoïden, Idolen, Isothiocyanaten etc. en Sulfophoran, dat bacteriedodend werkt, zoals bijvoorbeeld tegen Heliobacter pylori, de oorzaak van Maagzweren en kankers. Daarbij werkt Sulfophoran in de maagcellen wanneer Antibiotica aan de grenzen van zijn vermogen komt.

Lauwwarme Broccoli-courgette-ui salade

Deze salade is ook heel goed als voorgerecht of, met wat gerookte ham of uitgebakken spekjes, als maaltijdsalade te eten.

1 pond broccoli
1 middelgrote courgette
1 rode ui, in dunne ringetjes
2 EL geroosterde pijnboompitten
4 EL goede olijfolie + extra om de courgette te bestrijken
1 tl mosterd, wat citroensap, peper en zout.

Zet een grilpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Snijd dan de courgette in plakken van circa 1cm dikte. Smeer de courgetteplakken vervolgens in met olie en Grill de plakken kort om en om. Breng een grote pan water met een snufje zout aan de kook. Kook de broccoli hierin 3 minuten beetgaar, schep ze uit de pan een leg ze dan even in een bak ijswater. Zo blijft de groente mooi van kleur en knapperig. Schik de roosjes met de plakjes courgette op een mooie schaal en maak dan de dressing van olie, mosterd en citroensap. Giet de dressing over de broccoli en strooi er wat zeezout en wat versgemalen zwarte peper over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s