D van Daikon

Daikon is een Japanse Rammenas, een soort reuzenradijs en ziet eruit als een spierwitte winterwortel (niet te verwarren met pastinaak of peterseliewortel). Tegenwoordig kun je in Nederland redelijk makkelijk aan daikon komen.

Rammenas (Raphanus sativus) Rammenas behoort tot de familie van de radijzen. En dat is dezelfde familie als de koolgewassen. Uit oude geschriften en oude afbeeldingen blijkt dat rammenas het een van de oudst bekende gecultiveerde planten is. De oorsprong van rammenas ligt waarschijnlijk in Azië en we denken dat hij al bekend in het oude Egypte bekend was. Zo zijn in de tempel van Apollo in Delphi een gouden rammenas, een zilveren kroot en een loden koolraap afgebeeld. In China worden ze al verbruikt sedert 400 voor Christus en in Azië wordt er nog altijd zo’n 20 miljoen ton per jaar van geproduceerd. Het is dan ook één van de populairste groenten in de Aziatische keuken.

Tot de rammenas variëteit behoren bekende namen als de zwarte rammenas, de rettich en de daikon. Afhankelijk van de soort is ze rond, ovaal of lancetvormig. Er worden rode, roze en bruine ramenassen gekweekt. Rammenas is rijk aan verschillende voedingsstoffen en aan mosterdolie, dat de intensieve smaak veroorzaakt. Rammenasachtigen hebben alle een meer of minder scherpe peperachtige smaak.

Daikon is wit en heeft een peperachtige smaak. Het blad en de steel bevatten meer vitamine C, calcium en ijzer dan de wortel zelf, maar worden hier in het westen zelden gegeten. Daikon is een veelzijdig ingrediënt en wordt vaak geraspt geserveerd (daikon oroshi), bijvoorbeeld met een tempuradip, of ingemaakt. Gehakte Daikon kan ook in dashi gekookt worden, vooral lekker in de winterstamppot.

Let er bij de aankoop van daikon op dat de wortels stevig zijn. Een oud product is gerimpeld en daardoor minder smakelijk om te zien, maar ook om te eten. Wanneer het lof nog aanwezig is, moet het een frisgroene kleur hebben. Met lof is daikon minder lang houdbaar dan zonder. Vandaar dat het meestal zonder te koop is. Zonder lof kan men ze ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren; met lof slechts enkele dagen. 100gr Daikon bevatten gemiddeld maar 18kcal, 24mg calcium en 12mg Vitamine C.

Zelf eet ik daikon net als rettich en radijs het liefst rauw en in dunne plakjes gesneden, maar het is ook erg smakelijk in deze lekkere appel-daikon-salade. Mocht je overigens geen daikon kunnen krijgen dan kun je natuurlijk ook ‘gewone’ rettich gebruiken.

Appel- daikon – salade

Een frisse salade die uitstekend past bij een barbecue of als onderdeel van een buffet.

2 fris-zure appels
1 grote daikon(of rettich)
250gr yoghurt
sap van ½ citroen
1 EL (frambozen)azijn
1 EL honing
1 tl mosterd
2 tl rode vruchten gelei/jam

Meng de yoghurt, azijn, honing, mosterd en jam in een grote kom tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper en voeg naar smaak extra azijn of honing toe. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Schil de daikon en rasp hem op een grove rasp. Meng de groenten door de dressing en roer goed door zodat de dressing goed verdeeld is. Laat de salade nog 15min trekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s